Natalija Spark mag. psihosoc. pom.

Kognitivno-vedenjska terapevtka

naos_psihoterapija_psihosocialno-svetovanje_terapevtka_svetovanje_tezave_fobija_samospostovanje_partner_stres_depresija_motnje-hranjenja_mracne-misli_panicni-napad_-otrok_partnerski-odnos_vzgoja_pomoc

Želja, pomagati drugim je rasla skozi mojo osebno izkušnjo odraščanja z gluhimi starši. Pot polna padcev in ponovnega vstajanja me je pripeljala do poklica modne oblikovalke in nato do drugega poklica z nazivom Tolmačica za slovenski znakovni jezik. S tiho željo nekaj več sem pot nadaljevala s študijem humanističnih ved, kjer sem zaključila študij pedagogike/andragogike na Filozofski fakulteti (univerzitetna diplomirana pedagoginja) v Ljubljani in sem postala fakultetna Prešernova nagrajenka. Svojo izobraževalno pot sem nato nadaljevala in nadgradila z magistrskim študijem na Fakulteti za uporabne družbene vede – smer psihosocialna pomoč.

Skozi študij psihosocialnega svetovanja sem svoje življenjske izkušnje, kako biti slišan, živeti in osebnostno rasti ob eni najtežji invalidnosti – gluhoti mojih staršev, podkrepila s strokovnim znanjem za opravljanje poklica, kjer je potreben čut za sočloveka, sposobnost sprejemanja in razumevanja posameznikovega lastnega notranjega sveta in posameznikovih socialnih  odnosov.

Kot tolmačica za slovenski znakovni jezik in psihosocialna svetovalka, predvsem pa oseba, ki je celo življenje prepletena s sobivanjem in delom z osebami z različno invalidnostjo znam »stopiti v čevlje« posameznika, ki v trenutku svojega življenja ne najde moči za nadaljnji korak, mu dati (po)moč in ga spremljati njegovi osebnostni rasti.

KOMUNIKACIJA JE SESTAVNI DEL ŽIVLJENJA VSAKEGA OD NAS, SAJ SMO LJUDJE SIMBOLNA BITJA, KI NENEHNO NEKAJ OZNAČUJEMO, PRESOJAMO, OCENJUJEMO IN RAZUMEVAMO. POMEMBNO JE, DA SE POSAMEZNIK NAUČI SPOROČATI SVOJE ŽELJE IN POTREBE V SVOJEM JEZIKU, NE DA BI GA (PO)SKUŠALI SPRAVITI V KALUP KOMUNIKACIJSKIH PRAVIL DANAŠNJEGA SVETA.