Jasna Dolamič Gričar mag. pred. vzg.

Zakonska in družinska terapevtka

naos_psihoterapija_psihosocialno-svetovanje_pomoc_svetovanje_tezave_fobija_samospostovanje_partner_stres_depresija_motnje-hranjenja_mracne-misli_panicni-napad_-otrok_partnerski-odnos_vzgoja_terapevtka
M

agistrirala sem na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici. Kljub nadgradnji moje osnovne izobrazbe sem začutila, da je ostalo nekaj nedorečenega, nekaj spregledanega. Na vseh področjih mojega bivanja in delovanja sem namreč lahko začutila ranljivost odnosov in pomembnost dobre komunikacije. Prepoznala sem potrebo po obvladovanju komunikacijskih veščin, postala sem mediatorka in pridobila certifikate na različnih področjih. Sem mediatorka na družinskem področju, za posredovanje v individualnih delovnih sporih, med  podjetji in na področju okoljskih sporov.  Predvsem pa, seveda, družinska.

Ob vodenju mediacijskih postopkov  sem kaj hitro ugotovila, da stvari ostajajo preveč na površju, da so globine v človeku tiste, ki skrivajo pot do njegovega notranjega miru, zadovoljstva, svobode in harmonije, zato sem svoje znanje na področju odnosov nadgradila in poglobila na Univerzi v Ljubljani, z izpopolnjevalnim programom na študiju Zakonske in družinske terapije (relacijska družinska terapija).

Po zaključeni specializaciji in po izkušnjah pridobljenih skozi izvajanje terapij, tako z družinami kakor tudi s pari in posamezniki, sem spoznala, da bi bilo pomembno in smotrno poglobiti znanje o razvoju otrok na čustvenem in osebnostnem področju. Vpisala sem se na Pedagoško fakulteto v Ljubljani ter uspešno zaključila študij predšolske vzgoje. Da bi razumevanje in pridobljeno znanje čim bolj uspešno vpeljala v svoje delo, sem se odločila za nadaljnje raziskovanje, zaključila sem certificiran EFT tečaj – AAMET 1. stopnja, seminar edukacijske kineziologije Brain Gym 101 ter tečaj za terapije z otroki, ki se izvaja v obliki strukturirane igre z različnimi pripomočki (risalni pribor, glina, peskovnik, lutke). Da bi si pridobila čim več izkušenj z delom z otroki, sem se odločila za prostovoljno delo v vrtcu, v katerega sem občasno še vedno vpeta.

Kot prostovoljka sem sodelovala s Tom telefonom za otroke in mladostnike in Zavodom za gluhe in naglušne Ljubljana, kjer sem pomagala dijakom pri pripravah na maturo. Da bi bila pomoč čim bolj uspešna, sem opravila nacionalni preizkus znanja in postala Asistentka za komunikacijo v slovenskem znakovnem jeziku.

Na podlagi izkušenj, pridobljenih na različnih področjih, sem imela na  temo spolne zlorabe v družini predavanje z naslovom »Neukrepanje pomeni soodgovornost«. Poleg tega sem se udeležila programa usposabljanja na področju socialnega varstva z naslovom »Delo z migranti in žrtvami trgovine z ljudmi«.

Trenutno sodelujem pri projektu “Dobro sem”, ki poteka pod okriljem ZPM Moste – Polje kjer sem članica nacionalne mreže trenerjev. Projekt poteka z namenom ozaveščanja, informiranja in usposabljanja ranljivih skupin posameznikov. Sodelujem tudi pri raziskavi Univerzitetne ustanove Lenarčič Milana – UDESIN, ki poteka na temo kršenja pravic posameznika do samostojnega odločanja o načrtovanju družine.

»Z LJUDMI, S KATERIMI PREPLETEMO SVOJE ŽIVLJENJE, VZPOSTAVIMO POMEMBNE ODNOSE, KI NAS DOLOČAJO. TI ODNOSI TEMELJIJO NA NAŠIH PRETEKLIH IZKUŠNJAH, KI NISO VEDNO POZITIVNE. KO TE IZKUŠNJE OZAVESTIMO IN OSVETLIMO, SE IZBOLJŠAJO NAŠI ODNOSI S POMEMBNIMI DRUGIMI IN S TEM TUDI KVALITETA NAŠEGA ŽIVLJENJA IN BIVANJA.«