Kaj je depresija in kako jo pozdraviti

Jul 23, 2020

Depresija je zelo pogosta čustvena motnja, ki se kaže na različne načine, vselej pa prizadene človeka kot celoto. S tem mislim na njegovo razpoloženje, počutje, mišljenje in vedenje. Slabe volje ali bežnega žalostnega razpoloženja še ne moremo označiti kot depresijo.

Kako depresija pride in kako jo lahko ustavimo?

Ko govorimo o depresiji, govorimo o bolezni, pri kateri se posameznik ne more odločiti in odpraviti slabega počutja. O depresiji govorimo, ko govorimo o motnji v delovanju možganov, ki spremeni naša čustva, naše misli in naše telo – prizadene celega človeka in pomembno vpliva na njegovo funkcioniranje v krogu družine in izven nje, pa naj bo to delovno mesto ali šola.

Ko smo depresivni, govorimo samemu sebi slabe stvari cel dan, vsaki dan in stalno nas spremljajo slabe misli. Govorimo si, da smo nesposobni, da nam ni pomoči, da nas nihče ne mara, da ni prihodnosti. S tem so naši možgani zaposleni 24/7. Tako tudi mi sami zaposlujemo naše možgane z negativnimi mislimi, in tudi če nas nekdo vpraša, kako smo, bruhnemo ven same negativne stvari o nas samih.

Nič nas več ne veseli; če smo bili prej družabna oseba, se sedaj umikamo v osamo, če smo bili prej fizično aktivni, sedaj preživljamo dni v neaktivnosti in brezciljnosti ter začnemo opuščati skrbi zase pri osebni higieni, oblačenju. Ponoči bodisi ne spimo ali pa pretirano spimo, morda se zjutraj zgodaj zbujamo. Če smo radi hodili v kino ali gledališče, sem nam sedaj zdi to nesmiselno, če smo bili gurmani, nima sedaj hrana nobenega okusa. Praktično smo nezmožni delati karkoli. Depresija nam vzame vse tisto, kar smo nekoč imeli radi in smo z veseljem delali. Naša nove »prijateljice« so frustracija, razdražljivost in jeza.

Da potrdimo depresijo morajo biti prisotni določeni simptomi, ki morajo trajati vsaj dva tedna vsak dan z občutki nevrednosti in zmanjšanim zanimanjem za veselje, spremenjenim vedenjem in negativnimi mislimi.

Kako se lahko ozdravimo depresije?

Poznamo dva pristopa zdravljenja depresije:

  • Medikamentozno (antidepresivi)
  • Z kognitivno vedenjskimi aktivnostmi

Pri antidepresivih je pot ozdravljenja lažja in predvsem manj samoaktivna. Z jemanjem terapije, ki mora biti redna, in dovolj dolga, postanejo določeni deli možganov ponovno bolj dejavni, ki so ob depresiji »zaspali«.

Na tem mestu vam bom prestavila drugi pristop, ki sicer terja veliko več samoaktivnosti. Kljub temu verjamem, da z lastno udeležbo v boju z depresijo, to bolezen lažje razumemo in imamo v oblasti.

Kot najprej ne dovolite, da vas imajo negativne misli v oblasti. To so misli, kot so:

  • kako grozna oseba sem,
  • kako je svet grozen,
  • zame ni prihodnosti,
  • vse to je bedno in brez veze.

Proti tem mislim se bo potrebno boriti vsak dan znova. Zavedam se, da bo težko, vendar boste zmogli. Z vsako mislijo posebej, počasi in zavestno se je potrebno boriti. Potrebno jo je naglas izgovoriti, si zapisati in jo odstraniti. Morda naredite malo raziskavo; kaj vam povzroča te slabe misli, ob katerem dogodku vam preplavijo glavo. Zavedajte se, da niste sami krivi, da gre to za možgane, pravzaprav za njihovo moteno delovanje. Ne obtožujte se, dovolite si, da se razumete, da spustite misel, ki se je prikradla mimo, da jo ne zagrabite in jo ne predelujete.

Povejte ljudem, ki jim zaupate, da imate depresijo. Bodite obkroženi z ljudmi, ki so pozitivne narave. Naj vam stoji vsak dan zdravljenja ob strani in naj vas spodbujajo pri vaših še tako malih korakih, ki jih delate v boju proti depresiji.

Zelo pomembno je, da delate zelo, zelo majhne spremembe v vsakdanjiku, da se ne obremenite preveč in ob tem občutite »neuspeh«. Za začetek je to lahko samo »sprehod« do balkona, morda izhod iz stanovanja, da se odnesejo smeti, ali pa pojesti tri obroke na dan. Ne delajte ničesar, kar od vas zahteva veliko porabe energije, saj vemo, da v obdobju depresije nimamo energija za prav nič. Seveda je najtežje izvajati dejavnost v obdobju depresije, vendar je prav izvajanje dejavnosti v depresiji namen zdravljenja.

Predlagamo tudi tuširanje. Čeprav se sliši še tako noro in morda je to eno izmed najtežjih opravil, pojdite pod tuš. Voda ima to magično moč, kot radi rečemo, da odplakne vse slabe stvari in misli stran od nas. Počutili se boste mnogo bolje.

Če se resnično izgubljate v vrtincu negativnih misli in nobena aktivnost ne uspe biti vsaj malo pozitivna ter ste v globoki depresiji, si poiščite pomoč psihiatra, saj se v okviru psihosocialne pomoči ne predpisuje zdravil. In ko se boste nehali utapljati v negativnih mislih, ko se boste toliko pomirili, da boste lahko delali majhne spremembe v življenju, ponovno pridite k nam in bomo začeli s koraki na poti premagovanja depresije.

Če imate samomorilne misli, takoj poiščite strokovno pomoč. Pogovarjajte se, pokličite koga. Lahko poiščete pomoč tudi na spodnjih naslovih:

112 Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)
116 123 Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
116 111 TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
01 520 99 00 Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
031 233 211 Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)

Lahko se obrnete name in skupaj bomo poiskali »po«MOČ, ki jo potrebujete.

SKUPAJ RAZGRNIMO VAŠ NOTRANJI ZEMLJEVID

Pokličite me ali mi pošljite sporočilo.

Pin It on Pinterest