Bela masajka

Jan 21, 2022

Preden delim mojo izkušnjo z goro Kilimanjaro bom naredila premor in delila mojo izkušnjo življenja masajke. Masaji so po tradiciji nomadsko ljudstvo, a v današnjem času vedno bolj težijo k stalnemu bivanju v istem kraju.
Preden sem sprejeta v masajsko družino, me mož Masaj pospremi do njegove koče (hut), da me žene masajke lahko oblečejo v njihova tradicionalna oblačila in nakit. Nato me naučijo tradicionalnega plesa in petja.

Gre za ples, kjer je pomembno, da se moški izkažejo s svojim skokom, ki mora biti čim višji. Masajke jih spodbujajo s petjem. Ko končamo s petjem in plesom, izvem, da imam tri mesece časa da si izgradim svoj Hut. Hut je hiša, katere velikost je med 5 – 10 m2 in je okrogle oblike. Ogrodje hiše je iz lesa, zidovi pa so narejeni iz vode, kravjih iztrebkov in zemeljskega blata. Ko je hut obdan z zidom, mora mož Masaj v mesecu dni narediti streho iz slame. Mož Masaj mora biti pri gradnji strehe pozoren na pravi naklon, da dež ne bo zalival notranjosti hiše. Korak naprej v notranjost hiše je stena, ki ločuje dnevni prostor od spalnega. Za njo je postavljena postelja, narejena iz slame, na katero je položena kravja koža. Diagonalno od vhodnih vrat je majhno okno, da se lahko ustvari prepih za prezračevanje. Korak desno od vhodnih vrat je ognjišče. Narejen je tako, da je v tla izdolbena luknja, v katero je položen les akacije, s katero ustvarijo ogenj.

Ne sme pa se pozabiti na zaščito proti komarjem. Temu služi rastlina, ki je naravni repelent in se zažge v notranjosti hiše. Vonj, ki ga oddaja, preganja komarje. V hutu živijo mama, oče in njuni otroci do starosti štirih let. Vsi starejši otroci imajo svoj hut in so ločeni po spolu. Vsakdo, ki želi vstopiti v hut, mora prositi za dovoljenje z besedo masai. Izvem še, da 2% Masajev hodi na delo, vedno več pa je tudi mladih Masajev, ki se odloči za študij. Kdor se odloči za akademsko pot se ne sme poročiti, saj se po njihovem izročilu, moški ne more v popolnosti posvetiti dvema poslanstvoma – biti mož in biti študent. Če se odloči da bo mož, se poroči pri 18 letih. Masajke pa se poročajo pri 15 letih. Otroci masaji gredo v šolo pri sedmih letih starosti.
Ko pa izvem, da moža ne morem imeti, kadar si ga želim (no booking – mi povedo Masaji), saj se on odloča kdaj, koliko časa in pri kateri bo in da ima lahko tudi do 15 žena, vsaka žena pa do 12 otrok, se vsa romantika enournega masajskega načina življenja zame konča. Odložim masajska oblačila in nakit in se vrnem nazaj v belo Evropejko.

SKUPAJ RAZGRNIMO VAŠ NOTRANJI ZEMLJEVID

Pokličite me ali mi pošljite sporočilo.

Pin It on Pinterest