Ali potrebujem terapevta?

Jul 23, 2020

Mnogi od vas ste že vsaj enkrat v življenju razmišljali, da bi obiskali terapevta. Nekateri ste nemara celo že bili pri terapevtu, pa sedaj razmišljate ali je koristno iti še enkrat na terapijo oziroma ali je primerno terapevta obiskati večkrat? 

Seveda je. Vedno je pravi čas, da obiščete terapevta prvič ali pa ponovno. Prej kot si poiščete “po”moč boljše je.

V različnih življenjskih obdobjih potrebujemo različno “po”moč. Potrebujemo, da se izpovemo, da se pogovorimo, da predelamo svoja lastna čustva, da prebrodimo težavno obdobje ali da se soočimo z strahom. Zato ni nikoli omejeno kolikokrat lahko obiščemo terapevta. Tudi sama sem kar nekajkrat poiskala terapevtsko pomoč.

Prvi znak, da je dobro obiskati terapevta je, če ste stalno žalostni in/ali da stalno jokate brez specifičnega vzroka. Na primer, ko gledate reklamo, ki ima čustven naboj, ali preberete kakšno novico ali pa ko pogledate kaj na instagramu in vam gre na jok. Pravzaprav nimate moči, da bi ustavili solze, kar pomeni, da ste čustveno prepolni. Zato je dobro da greste na posvet. Obiščite terapevta, saj je vsega preveč in stiska se kaže skozi jok.

Drugi znak, da obiščete terapevta je, ko zdrsnete nazaj v svoje stare nezdrave navade. Ni potrebno, da so to velike, opazne slabe navade. Problem je, da so te navade ponavadi majhne in zahrbtne. Sprva mogoče sploh ne izgleda, da drsite nazaj v stare tirnice. Morda je lahko to le kozarček alkohola ali uporaba druge droge, morda povečana uporaba mobilnega telefona ali pa uporaba računalnika. Če ste bili odvisnik katere od naštetih stvari, prosim, takoj pokličite terapevta. Poiščite si pomoč, predno zdrsnete globoko v prepad, saj bo pot ob takojšnji pomoči veliko krajša in lažja.

Smo že pri tretjem znaku, da morate obiskati terapevta in to je, ko začnete stalno negativno razmišljati o sebi, svetu in prihodnosti –  temu se strokovno reče kognitivni negativni trias depresije.  Takrat se ne morete pogovarjati o ničemer z nikomer. Enostavno vas vleče v globine. Najpogostejši razlog tega je, da se premalo pogovarjate, da ne uporabljate orodij, ki ste jih na terapiji pridobili in jih uporabljali za lažji vsakdan. Pozabili ste, kako se boriti proti negativnimi mislimi in kaj lahko naredite, ko vas negativne misli “napadejo”. Zaradi tega vas ponovno vleče v vrtinec negativnega razmišljanja.

Četrti znak, da je čas za obisk terapevta je, ko imate občutek, da vas vodijo lastna čustva. Takrat občutite, da čustva obvladujejo vas, namesto da bi mi imeli svoja čustva pod kontrolo. To je na primer, ko neustavljivo kričite na bližnjega ali pa na uslužbenca za okencem, pa nič ne morete storiti in veste, da običajno niste taki. In če opazite, da se zlahka razburite, na primer ko se vozite v avtomobilu, je to znak, da se morate pogovoriti in stvari predelati. Sicer se lahko pogovarjate doma z bližnjimi, ti so vam lahko v podporo in vam pomagajo, preden vam stvar popolnoma ne uide izpod kontrole. Pa vendar vam pogovor s terapevtom da drugačno izkušnjo. Na terapiji vas učimo tehnik vedenja in miselne naravnanosti, da se vam to ne ponavlja več.

In peto opozorilo, da moramo nujno najti strokovno pomoč terapevta je, kadar imamo samomorilne misli ali misli o umiranju, tudi če te misli prihajajo in odhajajo. To je znak, da preživljate težke čase. Če se počutite tako brezupno, da vam je smrt ena od možnih rešitev, se morate nujno pogovoriti s strokovnjakom. Prej ko to naredite, bolje bo. Tudi če ste v tunelu in ne vidite izhoda, ne vidite niti drobne lučke na koncu tunela, vam bo že samo pogovor pomagal. S tem boste preprečili, da bi naredili nekaj, kar morda v resnici sploh ne želite narediti.

Vsakdo od nas se občasno počuti nemočnega, nesposobnega, neljubljenega, … Morda nimate nobenega od teh znakov, morda vam na duši leži nekaj popolnoma drugega. Zato se pogovarjajte, ne odvzemite si možnosti pogovora s terapevtom. Nemara samo z željo, da se boste počutili bolje. Dostikrat je terapevt dober tudi zato, da poveste stvari naglas, ne da bi s svojimi besedami prizadeli koga od svojih bližnjih. Pri terapevtu imate varen prostor, kjer lahko poveste kar vas teži, saj tam vse tudi ostane.

Ni potrebno, da stojite na robu prepada. Ni potrebno, da se dolgo počutite popolnoma ničvredno preden poiščete “po”moč. V takih trenutkih je poklicati terapevta za prvo srečanje ali ponovno snidenje odlična poteza. Sama sem zamenjala štiri terapevte, zato je lahko to vaš prvi, tretji ali peti terapevt. Poiščite ga, saj boste kmalu ugotovili, kako blagodejno vpliva na vas.

SKUPAJ RAZGRNIMO VAŠ NOTRANJI ZEMLJEVID

Pokličite me ali mi pošljite sporočilo.

Pin It on Pinterest